Vad i demokratin ger antidemokratiska krafter all rätt att synas och höras?

Sådana här inlägg är alltid svåra att skriva utan att hamna i total affekt. Jag får helt enkelt kämpa för att hålla mig på banan.
För att Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har fått en plats tilldelad till sig under Almedalsveckan får mig verkligen att se rött. På vad man under Almedalsveckan kallar Demokratitorget har NMR fått en plats bredvid Amnesty Internationals tält - hur tänkte man här?? Jag menar, det är ju inte en bokstav rätt någonstans.
Man kan dilla hur mycket man vill om yttrandefrihet, men det finns trots allt inget i yttrandefriheten som ger en arrangör skyldighet att låta antidemokratiska krafter att synas och höras. Yttrandefrihet innebär att man har rätt att demonstrera, rätt att yttra sig utan represalier från myndigheterna. Men den säger inget om vilka platformar man har rätt att använda. Det gäller från saker i det lilla, som att jag som bloggare har rätt att neka rasistiska kommentarer till att Grand Hôtel absolut kan neka en konferens för rasister eller att man inte alls behöver upplåta plats åt NMR under Almedalsveckan.
Nej, nassarnas yttrandefrihet kränks inte alls om den nekas synas under Almedalsveckan. Det blir dessutom väldigt motsägelsefullt att låta en så tydligt antidemokratisk rörelse synas under ett evenemang som så uttlat ska handla om just demokrati. Men med alla skriverier som blivit kring NMR:s närvaro, har man nu snarare gjort dem en tjänst - och det är förmodligen också just vad de önskat. De har fått synas mer och blivit mer omskrivna än någon av de andra organisationer eller partier som varit närvarande under veckan. Snacka om att de fått bästa möjliga reklam för minsta möjliga ansträngning och kostnad.
 
Runt sitt tält har NMR-anhängare stått och skanderat saker som "Vit revolution! Utan pardon! Vit revolution! Utan pardon!", för att sedan byta till den svenska översättningen av Sieg Heil, "Hell seger! Hell seger!". När Mångfaldsparaden, ett färgglatt tåg med hundratals deltagare drar förbi med sina regnbågsflaggor med judiska, kristna och muslimska symboler gastar nazisterna "Krossa homolobbyn! Krossa homolobbyn!" följt av "Nordiska motståndsrörelsen är spjutspetsen mot homolobbyn!". I megafon.
NMR har tidigare vägrat ge intervjuer i Dagen Nyheter, med motiveringen att tidningen ägs av familjen Bonnier. Under Almedalsveckan ger man dock en kort intervju och ger då en motivering till deras vägran:
– Det är en judisk familj. Det är en främmande etnicitet, säger NMR-ledaren Simon Lindberg tll DN.
NMR hann heller inte tillbringa lång tid i Almedalen innan de tydligt visade att det är just hatet mot judar som är kärnan i deras politiska engagemang. För direkt när de anländer, kliver sammanbitna NMR-män ur bilen och börjar vräka undan skor som samlats i en stor hög. Lågskor, gymnastikskor och sandaler flyger. En nazist sparkar sönder träställningen som skorna legat innanför.
Skomonumentet har byggts upp av besökare i Almedalen, och ska påminna om Förintelsens offer. De hinner demolera monumentet innan de stoppas av polisen. Sabotörerna misstänks numera för egenmäktigt förfarande.
 
Med andra ord visar NMR rätt tydligt att de nyttjar den demokrati de egentligen vill avskaffa för att nå ut med sitt budskap. Hade vi inte haft det styrelseskick vi har i Sverige, hade de aldrig kommit till tals. Nu förespråkar jag givetvis inte diktatur, men vill påvisa dubbelmoralen i att nyttja ett styrelseskick man egentligen vill avskaffa. Dessutom visar de rätt tydligt att de inte kan föra sig i dessa sammanhang, att de inte kan hysa respekt för andra människor utifrån till exempel hudfärg, religion eller sexuell läggning. De tycks inte ens vara kapabla att hålla en konstruktiv debatt. Vad har de då ens på ett stället som Almedalen att göra?
Och återigen. Bara för att vi har yttrandefrihet, finns ingen självklarhet att man ska ha rätt att använda alla plattformar för att få synas och höras. Respekterar man dessutom inte demokratin är det än mindre självklart att man ska få komma till tals i vilket sammanhang som helst. Men de här människorna har man ändå i demokratins och yttrandefirhetens namn låtit husera (nästintill) fritt i Almedalen. Det är så man baxnar Milt uttryckt.
 

 
Fakta. Nordiska motståndsrörelsen
Nordiska motståndsrörelsen bildades 1997 och är en nazistisk organisation som då gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR). SMR växte delvis fram ur Oberoende Nationell Ungdom, en från början SD-stödd grupp som bildades 1995.
Gruppen har i dag ett nära samarbete med nazister i nordiska grannländer och även i Ryssland. Det är den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.
Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder. NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.
 
Källa: DN

 
KÄLLA: DN 1 2
 
Bilden lånad från Richyli
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow