Filminspelning

Det har varit lite tunnsått med statistroller på sistone, jag har inte blivit erbjuden så värst många roller av dem jag sökt. Men till igår blev jag faktiskt kallad till en filmning. För första gången blev det lite sminkning - och jag hade till och med några få repliker. Reslutatet av sminkningen hittar ni här nedanför och jo, det var vampyr jag skulle föreställa.
Den här gången var det frågan om barnprogrammet Familjen Rysberg som skulle spelas in. Eftersom jag inte har barn, har jag själv aldrig sett programmet. Så jag kände mig verkligen som ett oskrivet ark när jag kom till inspelningen igår morse, jag hade ingen som helst aning om vad som väntade.
Men det var ändå en av de roligare inspelningarna jag varit på. Tidigare har jag upplevt film- och TV-branschen som ganska segregerad. Som statist får man oftast inte beblanda sig alls med skådespelarna. Man får inte sitta vid samma bord som skådisarna när det är lunch, vissa gånger är man inte ens välkommen i samma rum när det vankas mat. Oftast kommer skådisarna, regisören eller någon ur teamet inte ens fram och hälsar när man kommer. Man känner sig nästan som en andra klassens deltagare, där all kommunikation sker genom den statistansvarige. Något jag haft lite svårt att vänja mig vid. För även om man kanske inte har den viktigaste huvudrollen i filmen/serien så har man ändå en viktig del i filmningen.
Men igår var det något helt annat. Samtliga skådisar kom och hälsade när de kom, samma sak med alla andra i teamet. Det kändes under hela dagen som att man verkligen blev en del i gänget, till skillnad från tidigare filmningar jag varit med på.
Så nu får jag nog börja titta på barnprogrammen framöver, det går ju inte att missa avsnittet där jag har en någorlunda framträdande roll... :-)
 
Men som varje filmning jag varit på, slås jag vilken vriden bild många säkerligen har av skådespelaryrket. Många tänker sig nog att det är ett ganska glassigt jobb där man ofta tjänar rätt stora pengar. Min bild efter att ha börjat vara statist är att det nog ofta är ganska slitigt istället - och inte alls särskilt bra betalt alla gånger heller för den delen.
Det är ofta långa dagar och massor med omtagningar. Samma scen filmas oftast om och om igen även om det blir några felsägningar eller ej. Och varje gång ska skådespelaren spela med samma inlevelse, även om det är tionde tagningen av samma scen och man varit igång i 10-12 timmar. Som statist är det kanske aningen mindre slitigt eftersom oftast inte har några (eller åtminstone väldigt få) repliker, man behöver inte hålla sig lika skärpt. Men jag lovar att man blir rejält trött efter 12 timmars filmning även som statist.
En sådan dag var det igår - och jag somnade milt uttryckt helt ovaggad när jag kröp ner i sängen igår kväll.
 

 
 
 

 
Bilden lånad från Filmarbetarutbildningen
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Fröken Träd / Gripenhjärta:

Snygga ni är! Haha.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow