Förbjud tiggeriet!

Tänk vad ofta det är man får höra att folk tycker att det här med tiggeri borde förbjudas. Vad ofta man får höra att tiggare mer eller mindre borde deporteras.
Jag ska vara tydlig med att jag heller inte vill se tiggare. Jag tycker det är vedervärdigt med tiggare och blir väldigt besvärad när jag ser dem.
Men problemet är inte tiggeriet i sig, utan det politiska system som gör att så många människor inte ser någon annan utväg än att åka över en hel kontinent för att sitta på iskalla gator och tigga till sig pengar av förbipasserande. Det problemet löser vi inte genom att förbjuda tiggeri - som till exempel Moderaterna i Umeå föreslog häromdagen.
Det vi gör genom ett förbud är att skyffla över problemet till någon annan. Tiggarna försvinner inte genom ett förbud, utan åker någon annanstans för att tigga.
Sedan omröstningen om EU på 90-talet har jag varit en inbiten EU-motståndare. Men ska man se något positivt med denna stormakt, måste det ju ändå vara att utöva påtryckningar på andra medlemsländer för att till exempel värna om de egna invångarna. Så jag förstår faktiskt inte riktigt att man inte sätter mer press på exempelvis Rumänien och Bulgarien att ta mer hand som sina invånare så att de slipper tigga.
Jag tänker själv på de månader man haft riktigt, riktigt dåligt med pengar och man verkligen sökt efter alternativ för att få extrainkomster. Det som stått allra längst ner på listan och verkligen känts som allre mest inaktuellt har ju varit att just samla tomburkar och tigga. Det har liksom inte ens varit ett alternativ. Och då kan man nog tänka sig vilken desperat situation man faktiskt befinner sig när man ändå väljer att åka över en hel kontinent och sedan sätta sig på en kall gata och tigga pengar av människor som passerar förbi. Då är liksom alla andra möjligheter utrslutna av en eller annan anledning.
Jag har väldigt svårt att tro att någon människa skulle välja att tigga om man hade någon som helst annan möjlighet att försörja sig. Det är svårt att se en störe förnedring, det är möjligen prostitution som skulle kunna vara värre. Och jag säger det inte i syfte att nedvärdera utan i syfte att belysa att man säkerligen inte gör valet att tigga för att det är bekvämt. Valet gör man för att det inte finns några andra alternativ.
Frågan är väl bara hur man kommer tillrätta med problematiken genom ett förbud. Jag får det liksom inte riktigt att gå ihop.
 
Men som moderat anser man ju att alla människor i alla lägen har ett aktivt val. Det finns liksom inga alternativ till det. Oavsett hur man hamnat på samhällets botten, har man ju hamnat där genom aktiva val man gjort i livet.
Inte minst genom att föreslå ett förbud mot tigger bevisar Moderaterna att är just så man ser på hela problematiken. Jag skulle inte ha några problem med att man föreslog ett förbud mot något som är mer oetiskt - som till exempel att utnyttja tiggare eller andra i utsatta situationer. För då kan man mer börja diskutera ett aktivt val av "yrke".
Men jag förväntar mig å andra sidan inte så mycket annat än ett sådant förslag från ett parti som faktiskt överväger samarbete med Sverigedemokraterna. Att man på fullaste allvar tror att ett tiggeriförbud är lösningen på problemet säger ju ganska mycket om partiets människosyn.
Normalt sett brukar jag inte bry mig så mycket om Moderaternas opinionsiffror och de flesta falla skulle jag glädjas åt att det inte längre ligger i "topp 2" för Sveriges största partier. Om det inte vore för att Moderaternas tillbakagång nu istället öppnar för en framgång för Sverigedemokraterna. För säga vad man vill om Moderaterna, men jag ser mycket hellre en moderat statsminister än Jimmie Åkesson.
Det tragiska just nu är att Moderaterna mer än något annat parti spelar SD i händerna så att det rungar om det - och än mer tragiskt är att de själva inte verkar inse det hela. Istället hör man självgoda, skrockande skratt från de moderata leden att SD gör framgångar på Moderaternas bekostnad.
Jag försvarar inte på något sätt alla de beslut vår nuvarande regering tagit. Men en sak kan man säga om dem - och det är att de inte möter SD på hela (och inte halva) vägen genom sin poliktik.
 

 
Bilderna lånade från Antifyrkant, Wikipedia
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow