Liberal muslim

För snart två veckor sedan öppnades en liberal moské i Berlin, kvinnor och män tilläts be tillsammans. Moskén var tänkt att stå öppen för kvinnor utan huvudduk, för personer i samkönade relationer och för muslimer från alla riktningar, oavsett om de är shia, sunni, alawiter eller sufier.
När moskén öppnade var bönerummet sprängfyllt av såväl troende muslimer som media. Men sen hårdnade tydligen klimatet och till förra veckans fredagsbön kom det bara åtta personer. Många ska ha avstått att gå dit på grund av rädsla.
Förra veckan utfärdade till exempel den  egyptiska islamorganisationen Dar al-Ifta al Masriyyah (statligt institut som bland annat fäller utlåtanden i religiösa frågor) en fatwa. I denna beskrivs Berlinmoskén som oförenlig med islam. Utlåtandet slår fast att böner inte får ledas av kvinnor, att män och kvinnor inte får be i samma rum och att kvinnor måste täcka huvudet.
Samma dag förklarade den turkiska religionsmyndigheten Diyanet att Berlinmoskén missaktar islams principer och att det rör sig om ett försök att undergräva och förstöra islam.
Moskéns grundare Seyran Ates och andra församlingsmedlemmar översvämmas nu av hatmejl och mordhot. Moskén beskrivs som en judisk och västlig konspiration för att splittra muslimerna. ”Döda liberalerna innan de förökar sig”, heter det i de sociala medierna. Eller: ”Sådana avfällingar måste dö”.
Seyran Ates lever numera under polisskydd, men har inga större planer på att ge upp.
 
Det går inte annat än att förvånas över att religion och utveckling eller tolerans inte går att kombinera för vissa människor. Och då tänker jag inte på Seyran Ates, utan de som ligger bakom alla hot och fördömanden som riktats mot henne och moskén. Även om man ibland får intrycket av att det är ett vanligare fenomen inom islam med en mycket konservativ inställning till saker som jämställdhet och homosexualitet, så går det heller inte att förneka att det finns inom flera religioner.
Man behöver inte se längre bort än till Svenska kyrkan och många kristna frikyrkor, så hittar man liknande åsikter. Jag tänker till exempel på de kvinnoprästmotståndare som finns inom svenska kyrkan, liksom motståndet mot samkönade äktenskap. Givetvis pratar jag inte om alla som är med i svenska kyrkan, utan vad jag skulle tro är en minoritet. Men åsikterna finns ändå där, det är det som är poängen.
Personligen blir jag inget annat än heligt förbannad när vuxna människor inte kan respektera att vi människor är olika, att man kan ha olika sätt att se på saker. Gillar man inte idéerna som predikas i en viss moské eller kyrka är det inte svårare än att man låter bli att gå dit.
Jag själv är inte troende för fem öre och tror inte alls på vad Bibeln, Koranen eller vad någon annan helig skrift säger. Men jag har inga problem att respektera dem som gör det. Det konstiga är att vissa som tyr sig till någon religion har svårt för det där med respekt, att respektera att man kan tolka en text olika eller rent av låta bli att tro på vad en text säger... Det går faktiskt inte ihop för mig.
 

 
Källa: SvD
 
Bilden lånad från Allure
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow