Svårare att få jobb efter 40

Så får man väl anse det bevisat, det jag länge misstänkt. Nämligen att det redan efter 40 blir avsevärt att få jobb via vanliga platsannonser Detta enligt en studie gjord av Ifaus (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering). I studien har man skickat ut över 6.000 fiktiva jobbansökningar till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer, kockar, lokalvårdare, butikssäljare och lastbilsförare.
I en efterföljande enkät har arbetsgivarna fått svara på vad de värdesätter när de anställer ny personal. Flexibilitet, anpassningsbarhet och initiativkraft står då högt i kurs. Alltså kan man tänka sig att arbetsgivarna tycker att dessa faktorer avtar efter 40 nånstans.
Intresseorganisationen Företagarna tänker sig att det handlar om vanföreställningar bland arbetsgivarna – att exempelvis äldre inte är förändringsbenägna.
– Forskning visar att det är de äldsta och de yngsta som är mest förändringsbenägna, säger Günther Mårder, vd på Företagarna till DN. Däremot är de mellan 30 och 40 inte särskilt flexibla, de är ofta fast i barnåldern om man ska generalisera, enligt Mårder.
Dessutom kan det vara så att det är relativt sett dyrare att anställa en äldre, som förväntar sig en högre lön. Men samtidigt är undrar jag om arbetsgivarna har råd att välja bort oss lite äldre när de rekryterar? Man pratar idag ibland om att det faktiskt är brist på arbetskraft inom vissa sektorer, bara där är det väl argument nog att inte välja bort någon bara på grund av åldern.
Sen tror jag ärligt talat att många arbetsgivare lurar sig själva, att en förutfattad mening är att om man anställer yngre är oddsen högre att man blir kvar längre hos en och samma arbetsgivare. Så var det kanske hos tidigare generationer, då man oftare tog ett jobb efter skolan och sedan blev kvar. Numera ska 20-åringarna förverkliga sig själva och göra en massa annat, man blir sällan kvar på samma jobbar under 15-20 år eller mer. Anställer man istället en 40-åring är sannolikheten större att denna blir kvar 20-25 år. Kanske kräver en 40-åring aningen mer i lön, men vad kostar det att nyrekrytera och utbilda ny personal? På det flesta arbetsplatser blir det dessutom ett kvalitetstapp i arbetet, inte bara under utbildningstiden. En nyutbildad person presterar naturligt inte lika bra om någon som har några års yrkeserfarenhet på arbetsplatsen.
Ovanpå det besitter oftast vi i 40-årsåldern och uppåt något som en 25-åring inte har och som heller inte kan mätas i betyg och utbildningar. Nämligen erfarenhet - både av yrkeslivet och livet i övrigt. Något som ger en allmänbildning som en yngre person oftast inte har (om man får generalisera lite).
Naturligtvis har jag inget emot att yngre kommer ut på arbetsmarknaden, det är självklart bara bra. Men jag vänder mig emot att man gallrar bort en arbetssökande bara på grund av dennes ålder. Jag själv fyller snart 40, men skulle åldern till trots nog beskriva mig som både anpassningsbar och flexibel. Om det sen hänger ihop med att jag bytt jobb ett 10-tal gånger genom livet eller något annat har jag ingen aning om...
 

 
Bilden lånad från McGill blogs
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow