Grejen med papperstidningar

När jag gick i gymnasiet jobbade jag extra som tidningsbud på helgerna, något jag fortsatte med ett par år efter studenten. Detta var i mitten på 90-talet och då hade i princip alla hushåll en morgontidning som levererades i pappersform i brevlådan under de tidiga morgontimmarna.
Jag prenumererar fortfarande på papperstidningar, men börjar faktiskt känna att jag är lite i minoritet. För mig är det något väldigt speciellt att ha en papperstidning att bläddra i när jag äter frukost och kan inte se hur surfandet i en telefon eller på en surfplatta kan ersätta den känslan.
Som inbiten nattmänniska är jag titt som tätt vaken när tidningen levereras i huset där jag bor. Flera gånger har jag konstaterat hur kort tid tidningsbudet är inne i porten. Visst kan det vara så att hen är duktig på att springa i trappor, men jag tror inte att det är enda förklaringen.
Jag kan säkert betäcknas som något av en bakåtsträvare i just det här avseendet, men jag har väldigt svårt att se mig själv övergå till att läsa en tidning enbart digitalt. För jag älskar nämligen kombinationen av en prasslande tidning och doften av kaffe när jag kommer upp på morgonen. Jag är till och med en sådan papperstidningsfundamenalist att jag sedan länge hållit mig till att ha två morgontidningar. DN har jag prenumererat på i princip oavbrutet sedan jag flyttade till Stockholm 1999. De senaste åren har även Dagens ETC kommit i brevlådan på morgnarna. Men nu har jag tröttnat lite på den sistnämnda, det har blivit lite för mycket politik och för lite nyheter i tidningen. Så häromdagen gjorde jag slag i saken och sade upp den för att istället teckna en prenumeration på SvD. En rätt radikal omvändning - jag vet - men jag vill ha gott om läsning på morgnarna. Och jag har ju liksom vant mig vid två tidningar, så det kändes som ett naturligt val när jag tröttnade på ETC.
Sen finns det förstås ett annat dilemma i att fler väljer att läsa tidningarna digitalt. Nämligen att tidningarnas intäkter sjunker. Media är en viktig del i samhället för att kunna granska och informera, men som alla företag måste de givetvis ha inkomster för att kunna gå runt. Visserligen finns det ju många sätt att tjäna pengar även på elektroniska tidningar, något som man alltmer ser att tidningarna nu börjat fatta. Många tidningar kräver nu att man måste ha någon form av prenumeration för att man ska kunna läsa vissa av deras artiklar på nätet. Men med tanke på hur många tidningar som går omkull eller tvingas till nedskärningar, så verkar ju de intäkterna inte räcka.
Minns att min farmor prompt ansåg att jag skulle utbilda mig till journalist, eftersom hon tyckte att jag var så duktig på att skriva. Och även utan hennes inverkan var jag faktiskt lite inne på att söka till journalisthögskolan. Men idag är jag nog rätt glad att jag inte gjorde det, för numera verkar media vara en alltför osäker bransch...
 

 
Bilden lånad från Real clear politics
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Betraktelser
Taggar: media, tidning, tidningar

Så har det kommit mer snö...

 

 
Bilden lånad av Amanda Lind
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Berglins, Roliga timmen;
Taggar: Berglins, snö

När kommer Swexit?

Idag tar Storbritannien första steget efter folkomröstningen mot sitt utträde från EU. Detta i form av att Tim Barrow lämnar in den formella utträdesansökan.
Nu får jag erkänna att jag inte vet den exakta anledningen till att folkomröstningen om ett utträde slutade som den gjorde, av vilka anledningar folk röstade för att lämna EU. Rent allmänt tycker jag personligen att Storbritannien gör rätt. Jag är själv emot EU och skulle glädjas åt ett svenskt utträde, det är ingen som helst hemlighet.
Många av de högerextrema vindar som blåser över Europa idag talar också om EU-utträde, precis som SD här hemma i Sverige. Men när det kommer till rörelser på högerkanten, vill man ju mer eller mindre stänga sina gränser och därmed kommer motståndet till EU. Bortsett från SD, är det i Sverige bara Vänsterpartiet som är uttalade EU-motståndare bland de etablerade partierna. Fast - givetvis - av helt olika anledningar.
Jag har inget emot samarbete över gränserna, att underlätta att resa mellan länder, att underlätta för företag att göra affärer och etablera sig i andra länder - liksom samarbete mot kriminalitet och för fred och bättre miljö.
Men att öppna gränserna och nästintill helt avskaffa kontrollen av vilka som rör sig över gränserna är rena självmålet om man säger sig jobba mot kriminalitet. Då tänker jag inte på flyktingar, utan på att kriminella med lätthet kan rör sig mer eller mindre fritt över en hel kontinent. För de enda som faktiskt tjänar på avskaffad passkontroll är de som har något at dölja - och möjligen EU-parlamentarikerna själv, som förmodligen reser mellan Bryssel och sin hemländer titt som tätt. Vi "vanliga människor", som kanske reser utomlands ett par gånger om året (i bästa fall) bryr oss oftast inte om att man får visa upp passet vid dessa få tillfällen.
 
Jag skulle faktiskt vilja hävda att EU begränsar demokratin i flera bemärkelser. Dels saknar EU den offentlighetslagstiftning som vi har i Sverige. Inte minst för journalister blir det därmed svårt att granska makten och maktutövningen inom unionen.
Och syftet med EU är givetvis att bygga en superstat - ett "Europas förenta stater" och jag kan inte annat än känna en genuin avsmak inför tanken på ytterligare en superstat i världen.
Men bara det att allt mer makt har överförts från de folkvalda parlamenten i respektive stat till EU:s institutioner är i sig ett hot emot demokratin med tanke på den minskade insynen detta innebär.
Det finns kort och gott bättre lösningar för samarbeten för fred och mot kriminalitet utan att bilda en union där man flyttar makten långt bot ifrån invånarna och begränsar insynen.
Går man ur EU för att begränsa invandring och "bekämpa" dem som söker skydd mot krig och förförföljelse är det inget annat än tragiskt. Men är motiveringen att värna om demokratin och varje stats suveränitet är det något helt annat. Det går nämligen alldeles utomordentligt att samarbeta över gränserna utan att bilda en union.
 

 
Bilderna lånade från Wharton, Daily Mail
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Politik(er)
Taggar: Brexit, EU

Visa fler inlägg