Grejen med papperstidningar

När jag gick i gymnasiet jobbade jag extra som tidningsbud på helgerna, något jag fortsatte med ett par år efter studenten. Detta var i mitten på 90-talet och då hade i princip alla hushåll en morgontidning som levererades i pappersform i brevlådan under de tidiga morgontimmarna.
Jag prenumererar fortfarande på papperstidningar, men börjar faktiskt känna att jag är lite i minoritet. För mig är det något väldigt speciellt att ha en papperstidning att bläddra i när jag äter frukost och kan inte se hur surfandet i en telefon eller på en surfplatta kan ersätta den känslan.
Som inbiten nattmänniska är jag titt som tätt vaken när tidningen levereras i huset där jag bor. Flera gånger har jag konstaterat hur kort tid tidningsbudet är inne i porten. Visst kan det vara så att hen är duktig på att springa i trappor, men jag tror inte att det är enda förklaringen.
Jag kan säkert betäcknas som något av en bakåtsträvare i just det här avseendet, men jag har väldigt svårt att se mig själv övergå till att läsa en tidning enbart digitalt. För jag älskar nämligen kombinationen av en prasslande tidning och doften av kaffe när jag kommer upp på morgonen. Jag är till och med en sådan papperstidningsfundamenalist att jag sedan länge hållit mig till att ha två morgontidningar. DN har jag prenumererat på i princip oavbrutet sedan jag flyttade till Stockholm 1999. De senaste åren har även Dagens ETC kommit i brevlådan på morgnarna. Men nu har jag tröttnat lite på den sistnämnda, det har blivit lite för mycket politik och för lite nyheter i tidningen. Så häromdagen gjorde jag slag i saken och sade upp den för att istället teckna en prenumeration på SvD. En rätt radikal omvändning - jag vet - men jag vill ha gott om läsning på morgnarna. Och jag har ju liksom vant mig vid två tidningar, så det kändes som ett naturligt val när jag tröttnade på ETC.
Sen finns det förstås ett annat dilemma i att fler väljer att läsa tidningarna digitalt. Nämligen att tidningarnas intäkter sjunker. Media är en viktig del i samhället för att kunna granska och informera, men som alla företag måste de givetvis ha inkomster för att kunna gå runt. Visserligen finns det ju många sätt att tjäna pengar även på elektroniska tidningar, något som man alltmer ser att tidningarna nu börjat fatta. Många tidningar kräver nu att man måste ha någon form av prenumeration för att man ska kunna läsa vissa av deras artiklar på nätet. Men med tanke på hur många tidningar som går omkull eller tvingas till nedskärningar, så verkar ju de intäkterna inte räcka.
Minns att min farmor prompt ansåg att jag skulle utbilda mig till journalist, eftersom hon tyckte att jag var så duktig på att skriva. Och även utan hennes inverkan var jag faktiskt lite inne på att söka till journalisthögskolan. Men idag är jag nog rätt glad att jag inte gjorde det, för numera verkar media vara en alltför osäker bransch...
 

 
Bilden lånad från Real clear politics
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Beabus:

Jag är likadan - testade vara utan papperstidning... Det funkade bara några veckor. När tidningen ringde och saknade mig som prenumerant sa jag att det var ömsesidigt.
Och nu "läser" katten tidningen med mig på morgonen. Får dock ha kaffet för mig själv 😋

Svar: Samma här, jag håller på att krevera utan morgontidning!
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow