Jämställt bad

För ett antal veckor sedan bokade jag in mig och sambon på hotell Hilton här i Stockholm för att fira hennes födelsedag. Hon fick presenten lite i förväg så att vi skulle kunna planera helgen tillsammans och göra sådant som vi både tyckte var roligt.
Vi var ganska tidigt inne på att besöka något badhus för simma och bada bastu ihop. Men väldigt snart insåg vi hur svårt det faktiskt är att hitta badhus som erbjuder en bastu som inte är könssegregerad, det vill säga att bastun är i anslutning till respektive omklädningsrum.
Personligen har jag inte reflekterat över det så mycket tidigare, men vid närmare eftertanke är det ju inte på något vis ett ovanligt fenomen i Sverige att det ligger till på det viset. I exempelvis Norge är det inte ovanligt att bastun finns i anslutning till simhallen, så att det egentligen bara är själva omklädningen och duschen som sker i utrymmen separerade utifrån kön.
Jag kan inte låta bli att tycka att detta faktiskt är lite märkligt. Ofta går man och badar i grupp på ett eller annat sätt - och där ingår ofta ett besök i bastun som en naturlig del. En grupp består ofta av personer av båda könen, precis som ett par i många fall är två personer av motsatt kön (även om det givetvis inte alltid är så). Jag har därför lite svårt att se problemet i att vi i dagens relativt toleranta Sverige inte kan erbjuda möjligheten att bada och basta tillsammans även om man är av olika kön. Det borde åtminstone finnas en valmöjlighet att välja om man vill basta med personer av samma kön eller en "blandad" bastu.
 
Det är inte länge sedan det var debatt kring ämnet huruvida det skulle vara upp till var och en om man vill bada med bar överkropp i ett badhus eller ej. Själv tycker jag svaret på den frågan är rätt enkel; självklart ska det vara upp till var och en. Tycker man att det är motbjudande att se ett par nakna bröst, är det bara att titta bort. As simple as that.
Och av samma anledning borde det kunna finnas tre omklädningsrum på ett badhus; ett för respekive kön och ett blandat omklädningsrum. Givetvis går det inte att tillgodose alla önskemål när det kommer till möjligheten att byta om i den miljö varje person vill. Men på många ställen skulle till exempel ett extra omklädningsrum eller en bastu i anslutning till simhallen inte vara några problem.
Vi är väldigt duktiga på att rätta oss efter om någon kan känna sig kränkt, i väldigt många och vitt skilda sammanhang. Men varför inte vända på steken och tänka att de som känner sig kränkta av lite bar hud kanske får titta åt ett annat håll om det nu är så besvärande?!
Och en bastu i anslutning till en simhall, en bastu där man har badkläderna på sig när man bastar, borde ju inte vara mer kränkande än simmande människor i badkläder i en simbassäng.
 

 
Bilden lånad från Kommunalarbetaren
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow