När kommer Swexit?

Idag tar Storbritannien första steget efter folkomröstningen mot sitt utträde från EU. Detta i form av att Tim Barrow lämnar in den formella utträdesansökan.
Nu får jag erkänna att jag inte vet den exakta anledningen till att folkomröstningen om ett utträde slutade som den gjorde, av vilka anledningar folk röstade för att lämna EU. Rent allmänt tycker jag personligen att Storbritannien gör rätt. Jag är själv emot EU och skulle glädjas åt ett svenskt utträde, det är ingen som helst hemlighet.
Många av de högerextrema vindar som blåser över Europa idag talar också om EU-utträde, precis som SD här hemma i Sverige. Men när det kommer till rörelser på högerkanten, vill man ju mer eller mindre stänga sina gränser och därmed kommer motståndet till EU. Bortsett från SD, är det i Sverige bara Vänsterpartiet som är uttalade EU-motståndare bland de etablerade partierna. Fast - givetvis - av helt olika anledningar.
Jag har inget emot samarbete över gränserna, att underlätta att resa mellan länder, att underlätta för företag att göra affärer och etablera sig i andra länder - liksom samarbete mot kriminalitet och för fred och bättre miljö.
Men att öppna gränserna och nästintill helt avskaffa kontrollen av vilka som rör sig över gränserna är rena självmålet om man säger sig jobba mot kriminalitet. Då tänker jag inte på flyktingar, utan på att kriminella med lätthet kan rör sig mer eller mindre fritt över en hel kontinent. För de enda som faktiskt tjänar på avskaffad passkontroll är de som har något at dölja - och möjligen EU-parlamentarikerna själv, som förmodligen reser mellan Bryssel och sin hemländer titt som tätt. Vi "vanliga människor", som kanske reser utomlands ett par gånger om året (i bästa fall) bryr oss oftast inte om att man får visa upp passet vid dessa få tillfällen.
 
Jag skulle faktiskt vilja hävda att EU begränsar demokratin i flera bemärkelser. Dels saknar EU den offentlighetslagstiftning som vi har i Sverige. Inte minst för journalister blir det därmed svårt att granska makten och maktutövningen inom unionen.
Och syftet med EU är givetvis att bygga en superstat - ett "Europas förenta stater" och jag kan inte annat än känna en genuin avsmak inför tanken på ytterligare en superstat i världen.
Men bara det att allt mer makt har överförts från de folkvalda parlamenten i respektive stat till EU:s institutioner är i sig ett hot emot demokratin med tanke på den minskade insynen detta innebär.
Det finns kort och gott bättre lösningar för samarbeten för fred och mot kriminalitet utan att bilda en union där man flyttar makten långt bot ifrån invånarna och begränsar insynen.
Går man ur EU för att begränsa invandring och "bekämpa" dem som söker skydd mot krig och förförföljelse är det inget annat än tragiskt. Men är motiveringen att värna om demokratin och varje stats suveränitet är det något helt annat. Det går nämligen alldeles utomordentligt att samarbeta över gränserna utan att bilda en union.
 

 
Bilderna lånade från Wharton, Daily Mail
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow