Sommartid

Så är det sommartid igen, åtminstone enligt klockan. Visserligen har denna söndag bjudit på strålande sommarväder, så långt är naturen och klockan överens. Men det är inte alltid detta sker, det är snarare regel än undantag att det är en fatal skillnad i uppfattning om årstid.
Men jag har faktiskt aldrig förstått vitsen med att hålla på att vrida klockan fram och tillbaka ett par gånger per år. Det känns mer som et onödigt besvär att hålla reda på när klockan ska ställas om än att man gör någon form av vinst på det hela.
Alla som någon gång jobbat skift vet att det är mer regel än undantag att någon eller några kommer till jobbet på fel tid den första morgonen efter tidsomställningen. Det skulle vara intressant om det finns någon form av uträkning på de samhällskostnader som tidsomställningen innebär.
Det är garanterat en rätt stor kostnad för samhälletr när det kommer till förlorade arbetstimmar ett par gånger per år. Till det finns det forskning som pekar på ökat antal trafikolyckor just de helger som klockan ställs om.
Jag skulle nog hellre göra sommartid till normaltid snarare än att hålla på att vrida klockan fram och tillbaka ett par gånger per år. Jag kan faktiskt inte riktigt se vinsten i att ställa om tiden ett par gånger per år. Det har tidigare pratats om att jordbruket dragit nytta av tidsomställningen, men det är ju ganska länge sen merparten av svenskarna levde på jordbruk.Så det borde ju då inte längre finnas några argument för tidsomställningen...
 

 
DN 1
 
Bilden lånad från Sir Pierres godispåse
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow