Tryggare kan ingen vara

Det är snart 20 år sedan jag flyttade till Stockholm från lilla Hudiksvall. Eftersom vi haft en hel del släkt i Stockholm och varit mycket här under min uppväxt, har jag alltid haft en väldigt speciell relation till Stockholm. Det var alltid väldigt speciellt att åka hit på besök och jag minns hur man kunde längta i veckor när en resa blev inbokad.
Så det var ett ganska givet val att flytta hit, även om det var under omständigheter som kunde ha varit annorlunda. Anledningen till flytten just då var att komma ifrån ett galet ex som inte vill lämna mig ifred (läs hela historien här). Men hade det inte skett då, hade jag med all sannolikhet hamnat i Stockholm ändå förr eller senare.
Men jag minns väldigt väl den oro många gav uttryck för när jag flyttade hit. Storstan är ju så farlig, det händer så mycket elände! Vissa skulle nästan dra det så långt att man blir skjuten så fort man går utanför dörren, så det bästa är att stanna hemma helt och hållet.
Dock måste jag säga att det är få gånger jag känt mig så trygg som när jag tar mig fram i Stockholm. Och då har jag ändå ett jobb som innebär udda tider och det händer i stort sett varje vecka att jag åker och går genom stan på sena kvällar oavsett veckodag. Detsamma gällde när jag bodde i London, även där jobbade jag udda tider men kände mig aldrig otrygg när jag var ute på kvällar och nätter.
Då hände avsevärt oftare att man bevittnade bråk och slagsmål när man var ute i Hudiksvalls uteliv. Detsamma gällde under mina år i Kalmar medan jag pluggade. Även där var det mycket oftare man blev vittne till diverse stök än vad som händer här i Stockholm.
Visserligen händer det säkerligen mer i Stockholm om man räkner antalet fall av slagsmål, misshandel och såvidare. Något som givetvis är helt logiskt eftersom det också är mer folk i rörelse här. Och skulle man råka ut för något, kanske risken också är större att det kan gå riktigt illa, eftersom det förmodligen är vapen i omlopp här. Men rent statistiskt tror jag inte att risken är större att råka ut för något i en storstad än i en småstad.
I Hudiksvall hade man några få uteställen som samtliga var koncentrerade till en relativt liten yta. På samma yta låg också hamburgerhaket dit alla gick för att hamburgare efter krogstängning. Så självklart var det också på denna lilla yta som alla krogbesökare samlades - och rent naturligt också där det blev bråk eftersom det var där folk var.
I Stockholm - eller vilken storstad som helst - är uteställena spridda över en större och yta och sannolikheten att man är på fel plats vid fel tillfälle minskar rätt radikalt. Sen menar jag givetvis inte att man ska vara dumdristig och ta onödiga risker. Självklart ska man undvika svarttaxi, liksom vissa stadsdelar där man vet att det ofta är stökigt. Eller åtminstone se till att man har sällskap om man nu måste vara på mer riskfyllda ställen.
Men det går liksom inte att gå och vara rädd jämt. Själv tror jag att jag bevittnat ett enda slagsmål i Stockholm sedan jag flyttade hit. Ett bråk som dessutom var över lika snabbt som det började - och långt innan polis eller ordningsvakter ens behövde tänka tanken på att rycka ut. Trots att jag rör mig i stan på de mest konstiga tider flera gånger i veckan.
 

 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow