Underskattade yrken

I veckan hade vi konferens med jobbet. Vi var inbokade på en konferensanläggning på Dalarö och en buss var chartrad för att köra oss dit. Buss i all ära, men jag har inte riktigt nerver för att sitta i en stor buss som snirklar sig fram längs små, kurviga landsvägar där knappt två personbilar kan mötas. Men chauffören var coollugn och rattade med - till synes - all enkelhet fram bussen längs de trånga vägarna på Dalarö, trots möten med traktorer, bussar och andra stora fordon.
Men när jag satt där på bussen, slog mig tanken hur duktiga vi ofta är att underskatta och "se ner på" på vissa yrkeskategorier. Både i avseende hur folk ser på vissa yrken, liksom hur lönerna sätts. Just busschaufför är väl inte ett yrke jag själv tycker att jag ser ner på, jag skulle till och med faktiskt kunna tänka mig att jobba som det. Men tittar man på hur lönerna ligger i jämförelse med det ansvar och den stress som säkerligen jobbet innebär så är de inte alltid i helt rätt nivå. Det är ju trots allt också ett yrke som många gånger kräver ganska mycket skärpa och yrkesskicklighet för att man ska kunna göra ett bra jobb. Som när man till exempel ska köra en fullsatt buss längs dessa smala vägar eller genom Stockholms rusningstragik (varav det sistnämnda skulle ge mig både magsår och hjärtinfarkt inom några få minuter).
När jag pluggade brukade jag jobba extra som städare på helgerna och jag märkte rätt ofta att det fanns en viss nedlåtande/nedvärderande attityd hos många andra gentemot detta jobb. Det kändes liksom som att många såg ner på en när man gick runt i butikerna (som var fallet i mitt jobb) och städade.
Även om jag själv inte skulle kunna tänka mig att jobba som städare på heltid mer än det var enda alternativet till arbetslöshet, så får jag ju erkänna att jag är grymt imponerad av alla dem som faktiskt gör det år efter år. Det är ett tungt jobb och inte direkt överbetalt.
Samtidigt behövs alla yrkesgrupper i samhället. Senast idag hörde jag på radion om att det eventuellt är strejk på G för städare och fastighetsskötare om löneförhandlingarna strandar i helgen. Man kan ju tänka sig hur det ganska snart kommer se ut på arbetsplatser, i butiker, skolor och andra ställen om städarnas arbete ligger nere ett tag. Och där kommer vi ju in på hur vi ibland ser på många "lågstatusyrken". Samhället skulle snart se helt annorlunda ut om till exempel brevbärare, bussförare, städare eller renhållningsarbetare plötsligt inte gick till jobbet på morgonen. Jobb som säkerligen många nedvärderar (jag själv är inget undantag), men som behövs och säkerligen kräver kunskap och skicklighet som man inte alltid tänker på om man själv inte jobbat med det.
 

 
Bilden lånad från Bioingiøren
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow