Det är skillnad på pojkar och flickor (?)

Så uppdagas ytterliga ett fall av sexuella trakasserier i en skola, där personalen mer eller mindre ursäktar förövarnas beteende. Egentligen borde man kanske inte förvånas längre, man borde kanske vara avtrubbad vid det här laget. Men i kölvattnet av #metoo blir man faktiskt ännu mer förbannad när sådant här uppdagas.
De utsatta flickorna - som går i fyran - berättar att de var på väg till en koja  när tre killar i deras klass kommer springande efter dem och skriker: ”Anfall!” Därefter håller de fast minst en av flickorna, och slår henne flera gånger i ansiktet. En av killarna säger att de ska knulla dem och deras föräldrar innan flickorna lyckas ta sig loss. Senare på dagen ska även en av pojkarna ha dödshotat flickorna om de skvallrade.
Skolan har visserligen pratat med de inblandade eleverna och även gjort en polisanmälan (som inte särskilt förvånande lades ner relativt omgående, även om det inte är skolans beslut att ta), men i övrigt tänker skolan uppenbarligen inte agera mer än så.
Rektorn beskriver händelsen som en lek som har urartat, och säger att hon gett pojkarna en uppsträckning. Det som flickorna beskriver som käftsmällar beskriver rektorn som kindklappar. Enligt rektorn är det skillnad på pojkar och flickor och att de har olika sätt att uttrycka att de är intresserade av varandra. Istället säger rektorn att hon associerar pojkarnas agerande till att tjejer är spännande för pojkar.
Jag förstår att det ibland kan vara en svår avvägning för skolpersonal vilka åtgärder man ska vidta när sådant här eller andra trakasserier inträffar. Trots allt har vi lagstadgad skolplikt i Sverige och även förövarna har rätt till skolgång, like it or not. Men det ger inte rätt att förminska sådana här händelser, att indirekt visa att det är okej. Det är i redan i skolan majoriteten av framtidens förövare och offer skapas. Till flickorna signalerar man att det bara är att stå ut när killar/män tar sig friheter med deras kroppar, till pojkarna att det är mer eller mindre fritt fram att göra så här.
 
Sen är rektorns reaktion långt ifrån unik. Jag vill visserligen tro att det åtminstone på de flesta arbetsplatser inte skulle godtas att vuxna betedde på det här viset mot varandra. Att en chef på en arbetsplats som kommenterar ett sexuellt övergrepp på arbetsplatsen med män och kvinnor är olika och att kvinnor är spännande är för män, eller att det är en lek som urartat inte skulle bli särskilt långlivad på sin tjänst.
Men efter de senaste veckornas debatt kring #metoo är det tyvärr bara att bita i det sura äpplet och inse att det är så här det oftast går till. Sexuella övergrepp bagatelliseras och sopas under mattan, tjejer och kvinnor ska bara finna sig och förövarna går fria. Och det börjar redan i skolan.
Barn är barn och vet inte alltid var gränsen går mellan rätt och fel, det tror jag vi alla är överens om. Men då är det vår uppgift från vuxenvärlden att markera ordentligt och visa var gränserna går. Annars formas pojkarna till framtidens förövare och våldtäktsmän. Men när vi vuxna inte är mycket bättre själva, kan vi inte förvänta oss att barnen kommer bete sig annorlunda. Vi vet alla att barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör.
Visst finns det skillnader mellan pojkar och flickor. Till exempel: pojkar har snopp, flickor slida. Flickor får bröst, det får inte pojkar. Pojkar kommer i målbrottet och får med åren mörkare röst än flickor. Killar/män har skäggväxt, det har inte kvinnor. Kanske är det dessa skillnader rektorn syftar på när hon förminskar det som flickorna utsatts för? För övriga skillnader är enkom de skillnader som samhället och dess normer skapar (bland annat med stor hjälp rektorer som denna).
 

 
KÄLLA: Aftonbladet
 
Bilden lånad från Göteborgsposten
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow