Låt huvudena rulla

Huvud efter huvud rullar i fotspåren av #metoo-upproret. Lite smått börjar det likna Stockholms blodbad - och det med all rätt. De flesta av de avslöjanden som kommit fram i dagsljuset är grova saker och det är en självklarhet att de skyldiga skall stå till svars.
Men det är så svårt att förstå hur vissa saker går ihop. Här var i massor av män (och även några kvinnor) som avslöjats med sexuella trakasserier och en uppenbarligen rubbad kvinnosyn. Garanterat har vi ett mörkertal som är skyhögt. Och det är män som har fruar, flickvänner, sambos och döttrar. Hur sjutton går detta ihop? Att en och annan man kan lura någon kvinna under ett antal år är väl en sak. Men att alla dessa män haft en vidrig kvinnosyn och ändå lyckats hitta en livskamrat går liksom inte riktigt ihop i min hjärna. Dessa män måste vara extremt manipulativa, för jag tänker inte gå med på att det är kvinnorna som är lättlurade.
Det som är ironiskt är ju att människan har vandrat på jordens yta i tiotusentals år. Men ändå har vi inte kommit längre än att det fortfarande finns personer som så totalt har missförstått hur man beter sig mot sina medmänniskor. Hur resonerar man när man tror att man har rätten att fingra både här och där på någon annans kropp utan ett uttryckligt medgivande? Tror man på fullaste allvar att någon blir intresserad av att följa med en hem från krogen för att man taffsar på vederbörande?
Ett av de senaste uppropen i ämnet är #tystiklassen, där elever berättar om övergrepp i skolan - inte helt sällan begångna av andra elever. Barn vet inte alltid skillnaden mellan rätt och fel, det är egentligen inte så konstigt. Men det absolut största sveket kommer i dessa fall från vuxenvärlden som uppenbarligen inte ingriper när den ska alla gånger. Något som förstås sänder extremt vrickade rignaler till barn och ungdomar. Nämligen att det är fritt fram för killar (som senare blir män) att begå övergrepp utan att det får konsekvenser, liksom att tjejer/kvinnor bara ska finna sig i detta. Ska vi överhuvudtaget komma tillrätta med detta problem, då är det i skolan vi ska börja. Det måste vara ett hårt, dagligt arbete med att upplysa eleverna om vad som är rätt och fel liksom att visa att det får konsekvenser om man gör fel. Och att uppmuntra offren att våga berätta när något sker. Det borde vara en självklarhet att detta ingår i läroplanen, men uppenbarligen är verkligheten inte så...
 

 
Bilden lånad från Cumulus ava
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Hanna Karlsson:

Mycket bra skrivet! Slutklämmen är bra. Skulle vilja lägga till att det även börjar hemma. Att föräldrar pratar med sina barn om rätt och fel. Rätten att säga nej och så vidare.

Svar: Helt sant, även föräldrar spelar en extremt stor roll i dessa sammanhang. För att inte säga oumbärlig... I den bästa av världar kunde skola och föräldrar samarbeta i den här frågan för att komma tillrätta med problemet.
Tobias Lindkvist

#2 - - Sonny (men vill vara anonym):

Visst är det förjävligt.
Men nu har snart varje yrkesgrupp ett eget upprop. Varför då? Vi vet att detta är ett samhällsproblem som inte har med utbildningsgrad att göra. Det finns i alla branscher. Allt från städare till advokater och politiker. Och historierna är likadana.
Är det inte dags att börja diskutera vad vi ska göra för att få stopp på det istället? Vi behöver inte 5 miljoner historier, alla har fattat poängen! Varför inte gå vidare i debatten och diskutera vad vi ska göra för att få stopp på det?

Svar: Jag vill åtminstone tro att den debatten kommer med tiden. Om inte annat som ett resultat av alla historier som nu kommer fram i dagsljuset.
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow