Meningen med livet

Ibland tänker jag att det är synd att visdomen kommer med åren. Även om det är ytterst få saker jag ångrar i livet, tänker jag ofta på hur annorlunda beslut man tagit för 20-25 år sedan om man haft den livserfarenhet man har idag. Undrar var/vad man varit idag isåfall?
Det går ju bara att spekulera i, men det är ganska eggande många gånger. Förmodligen hade man gjort helt andra yrkesval, gått helt andra utbildningar och bott på helt andra ställen.
Någon gång läste jag om en undersökning man gjort bland äldre och frågat vad de ångrade i livet. Och det enda som kom igen gång efter gång i svaren, var tydligen att man jobbat för mycket och tillbringat för lite tid med sina familjer. Det säger ju en hel del om hur vi lever våra liv och hur taskigt vi prioriterar ibland.
Och det är även sådana tankar som jag ibland känner komma med åldern. Hur prioriterar jag min tid? Vad betyder faktiskt något i tillvaron? Vad är det som faktiskt är viktigt och betyder något på riktigt? Allt oftare kommer jag nog fram till ungefär samma svar, att jag ofta tycker att jag lägger alltför mycket tid på arbete och för lite tid på allt annat. Men där kommer man ju snabbt in på hur vårt samhälle ser ut idag, hur mycket som faktiskt kretsar kring en dräglig inkomst. Jag skulle mer än gärna gå ner i arbetstid, men vilka möjligheter skulle jag då ha att ha en meningsfull fritid? Pengarna skulle förmodligen inte täcka ens det allra nödvändigaste - och än mindre till sådant som man faktiskt skulle vilja lägga sin tid på.
Den kloke skulle förmodligen hävda att det finns mycket som inte kostar pengar, vilket visserligen är sant. Men åtminstone jag själv tillhör dem som gärna vill sätta lite guldkant på tillvaron och då kommer man inte särskilt långt på till exempel en halvtidslön.
Det är väl också så att man med åldern påminns allt mer om att man har en ganska begränsad tid i livet trots allt. Och då blir det viktigare att tänka på hur man disponerar den tid man har kvar. Även om jag utgår ifrån att jag har åtminstone 40 år kvar i livet, så kan man också tänka på att halva livet redan hunnit gå. Och hur jäkla fort har inte den halvan gått??!
 

 
Bilden lånad från Philosophy society
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow