Mycket vill ha mera

Jag vill börja med att poängtera en sak. Jag betalar mer än gärna skatt, jag har mer än gärna ett av de högsta skattetrycken i världen. Det är nämligen så att jag varit i den situationen att jag ser vad man faktiskt får för de snålt förvärvade skattepengarna.
När jag 2014 fick veta att jag hade en tumör i ryggmärgskanalen i nacken följde en lång period av sjukvård, operation och rehabilitering. Till en kostnad på cirka 6.000 (det vill säga den summa jag fick betala vid vårdtillfället) kronor fick jag förstklassig vård under flera månader, en vård som förmodligen kostade många hundratusen - kanke till och med miljoner. Inräknat i denna summa fick jag även taxiresor till och från olika läkarbesök vid flertalet tillfällen. Ovanpå detta fick jag ut 80 % av min lön från Försäkringskassan för att kunna bo kvar i min lägenhet, ha mat på bordet och kläder på kroppen.
Jag hade aldrig kunnat bekosta denna vård ur egen ficka och är evigt tacksam att jag har förmånen att leva i ett land som Sverige, där vi gemensamt bekostar saker som sjukvård, skola och omsorg. När man sedan hör kommentarer som den Svenskt Näringslivs VD Leif Östling fäller är det svårt att inte bli lite mörkrädd. Uttalandet hittar ni slutet av klippet nedan, men innebär i korthet att Östling inte förstår vad han får för sina skattepengar. Istället har han valt att ägna sig åt ganska avancerad skatteplanering. Visserligen ska det han ägnat sig åt inte ha varit olagligt, men det moraliska kan man ju diskutera.
 
Grejen är att hur förkastligt den här typen av beteende är, tror jag inte det är annat än särskilt mänskligt. Hur många är det inte som råkat ha ovanligt många värdesaker i bilen just när de fick inbrott i den? Och den repan som egentligen blev till när du körde för nära ett buskage, var det egentligen inte inbrottstjuvarna som orsakade den? 
Har du möjlighet att få ut några kronor extra i något bidrag, kommer du förmodligen utnyttja det - även om det kanske inte är helt enligt reglerna. Och det är nog även många låg- och medelinkomsttagare som skulle smita från några hundralappar i skatt om det gick - fast kanske mer i syfte att få ekonomin att gå runt snarare än bli än mer förmögen.
Men när man ser redan mycket förmögna personer fiffla med skatten för att bli ännu förmögnare, sticker det förstås extra mycket i ögonen. Man tänker ju att de trots allt borde ha råd med de där skattepengarna. Och det blir helt andra summor än man kommer på en undersköterska med 25.000 i månaden att fiffla med skatten. Fast girighet/snålhet är ett en mänsklig egenskap som är svår att bli av med. Även om jag inte försvarar beteendet i sig på något vis, tror jag det faktiskt är rätt mänskligt...
 

 
 

 
Bilden lånad från Крыша
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow