Rabiat feminism

Jag vet inte varför jag utsätter mig för det, men jag kan liksom inte låta bli att läsa vissa bloggar trots att jag kan bli så otroligt provocerad av innehållet. Det är alltifrån extremt frireligiösa och/eller högerextrema bloggar till radikalt feministiska sådana.
Det lustiga är att jag nog egentligen aldrig trott att jag överhuvudtaget skulle kunna bli provocerad av att läsa feministiska inlägg eller artiklar. För innan jag går på vad det är vad jag vill komma till, vill jag nämligen påpeka en sak. Jag är helt och hållet för allas lika värde oavsett kön, hudfärg, religiös tillhörighet eller sexuella läggning. Det är horribelt (milt uttryckt) att vi i Sverige inte kommit längre än att kvinnor och män inte ens får samma lön för samma arbete - trots likartade meriter. Jag är inte på något vis en vit, kränkt man som känner att min maktposition i samhället är hotat för att jämställdshetsarbetet ändå går framåt (om än alldeles för långsamt).
Men ibland hamnar jag på bloggar (varav minst en som jag inte kan låta bli att återvända till mer eller mindre regelbundet), där det känns som man kanske missförstått det hela med feminism och jämställdhet. Där det helt enkelt pågår en hetsjakt på män i dess rätta bemärkelse. Under #metoo-kampanjen var det inte ovanligt med uttalanden som att "alla män är potentiella våldtäktsmän och ingen är utan skuld i detta. No exceptions.". Och så vidare. Och det är inte bara i just denna debatt den här typen av uttalanden regnar tätt bland de lite mer radikala feministerna. Titt som tätt kommer blogginlägg som går ut på att inga män går att lita på, att inga män skulle vara för jämställdhet, att alla män tveklöst är hustrumisshandlande våldtäktsmän om det inte fanns någon risk att de skulle åka fast - att liksom skulle ligga i vår natur att vara så.
#Metoo är givetvis en bra kampanj. Den behövs och det är verkligen på tiden att detta kommer upp till ytan. Det finns många strukturella problem att ta itu med, alltifrån att offer ska kunna ta upp övergrepp med till exempel sin arbetsgivare och bli tagna på allvar, att förövaren får relevant påföljd och att polisen har resurserna för att kunna utreda brotten. Men att döma män som grupp eller hävda att alla män är skyldiga till detta är rätt intelligensbefriat i min värld. Självklart är man en del av problemet även om man inte gjort sig skyldig till något, men istället är den som tiger, tystar ner händelser, inte säger ifrån, låter det hela passera eller rentav skyddar de skyldiga. Och där kan man säkert hitta många som kan och bör känna sig mer eller mindre utpekade, oavsett kön. Men att generalisera över grupper av människor faller på sin egen dumhet och är lika obegåvat som rasistiska åsikter.
Egentligen tar jag inte åt mig, så det är inte den biten som provocerar mig. Jag vet trots allt att jag inte har någon anledning att ta detta personligt. Det som provocerar mig är att personer som säger sig stå för jämställdhet och människors lika värda egentligen visar på raka motsatsen genom att generalisera över halva jordens befolkning och visa ganska stor dos på okunskap. Framförallt när man säger sig vilja motarbeta kvinnohat - men istället faktiskt ger exempel på manshat.
Sen ska man förstås vara medveten om att man ofta som bloggare spetsar till sina blogginlägg för att väcka debatt och få folk att tänka till (det gäller förstås även mig). Så kan det givetvis vara som många av dessa bloggare tänker när de skriver. Men jag tror inte alla är så, utan många står säkerligen fullt ut bakom dessa åsikter. Och just på grund av detta kanske det inte är så konstigt att feminism till viss del fått en negativ klang för vissa - och det som händer är att man bara motarbetar det egna syftet.
 

 
Bilden lånad från Whim
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow