Inga nazister på våra gator

Lördagen var på många sätt en sorgens dag. En sorgens dag för att nazister helt lagligt tillåts demonstrera på våra gator. Man säger att man värnar yttrandefriheten genom att låta nassarna demonstrera, men här är det människor som inte alls står upp för demokration, yttrandefriheten och alla människors lika värde. Det är människor som skulle ta första bästa tillfälle att krossa demokratin om de bara fick chansen. Och de skulle med största sannolikhet inte göra det med särskilt fredliga metoder. Man vill motarbeta fri media och kraftigt minska yttrandefriheten. Något som ju gör det extra ironiskt att man faktiskt använder den rådande demokratin och yttrandefriheten för att föra fram sitt budskap.
Det är inte ofta jag håller med KD i olika sakfrågor, men häromdagen var jag lite inne på Ebba Busch Thors linje när hon uttalade sig i nyheterna om att förbjuda deltagande i antidemokratiska organisationer. Förbjuda åsikter kan man inte göra. Men oavsett om det rör sig om nazister, islamister eller kommunister borde det inte vara några konstigheter att förbjuda sådant som hotar demokratin.
Precis som diskussionen att förbjuda terrorresor, är frågan om vi ska tolerera annat som hotar samhället. Polisen tvingas lägga enorma resurser på insatser för att skydda odemokratiska krafter - vad insatsen i Göteborg igår kostat skattebetalarna vågar jag inte ens fantisera om - och gemene mans tillvaro denna soliga höstlördag påverkades naturligtvis rejält av alla avspärrningar och oroligheter i demonstrationens fotspår.
Återigen, det är inte en fråga om att förbjuda åsikter - ett sådant förbud faller på sin egen orimlighet. Men det är vettigt med en diskussion kring vilka uttryck antidemokratiska krafter ska få ta. Är det vettigt att polisen ska lägga enorma resurser på att beskydda en antidemokratisk demonstration i demokratins och yttrandefrihetens namn? Oavsett om det är nazister eller kommunister. Resurser som istället skulle kunna läggas på mycket vettigare ting i en organisation som redan idag går på knäna.
Samma personer som försvarar nassarnas demonstrationsfrihet skulle knappast försvara talibaners rätt att demonstrera. Men det är exakt samma företeelse, samma antidemokratiska krafter där man förespråkar våld för att nå sina mål. Det är bara ideologierna som skiljer sig åt. Och det är inte en fråga om att förbjuda åsikter, utan om att diskutera vilka uttryck antidemokratiska krafter ska få ta sig. Oavsett politisk hemvist.
 
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 D 1 2 3 4 5 6 7 DN 1 2 SvD 1 2 3
 
Bilden lånad från Libcom
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Linnea:

Jag förstår helt vad du menar med det du skriver och jag håller med dig i sak.

Men vem som helst får demonstrera om vad som helst. Det är yttrandefrihet. Oroligheterna i Göteborg i helgen hade kunnat förhindras om de bara fick ha sin demonstration "ifred". Det var motdemonstranter som satte igång kaoset. Samtidigt är det bra att man säger ifrån!!

Jag är väldigt kluven i denna fråga. jag hatar nassarna! Men jag är för yttrandefriheten.

Många ifrågasätter varför dom ens fick tillstånd och svaret på den frågan är ju att man inte kan hindra någon att säga vad man tycker, oavsett åsikter.

Sen att det kostat mycket pengar.. Ja det har det absolut gjort! pengar som hade kunnat gå till bättre. Men staten lägger ner pengar så så mycket sjukt som jag personligen tycker är skit.
Har sett mycket kommentarer om detta på Facebook i helgen och personligen tycker jag att staten lägger mer pengar på värre saker än att skydda allmänheten mot våldsamma demonstranter och motdemonstranter.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow