#metoo

Vissa saker är riktiga mäktiga och minst sagt imponerande. Filmproducenten Harvey Weinsteins karriär föll tungt när tidningen New York Times publicerade en granskning där det framgår att flera kända kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier och andra övergrepp.
Och granskningen har snabbt givit ringar på vattnet. I söndags twittrade skådespelerskan Alyssa Milano att den som drabbats av sexuella trakasserier eller övergrepp ska svara på hennes tweet med #metoo. I skrivande stund har tweeten retweetats 21 000 gånger och fått 43 000 likes.
Hashtaggen #metoo har dessutom använts miljontals gånger i sociala medier senaste dygnen.
Bättre sent än aldrig, men problematiken med sexuella övergrepp och trakasserier börjar det bli dags att komma tillrätta med. Idag bagatelliseras och förminskas problemet och det är mer eller mindre riskfritt att göra sig skyldig till den här typen av brott. Polisen lägger i snitt ned 13 utredningar angående våldtäkt - per dygn. Anledningarna till de nedlagda utredningarna är givetvis många: resursbrist hos polisen, bristande bevisning i vissa fall och så vidare, men också att brotten inte tas på tillräckligt stort allvar i samhället.
 
Jag blir ofta mer eller mindre illamånade av att umgås i olika sammanhang med bara män, mycket på grund av den råa och grabbiga jargong som förekommer. Har man träffat en tjej, är ofta första frågan från andra killar om hon har stora tuttar och/eller är bra i sängen. I många sammanhang är machojargongen män/killar emellan en jargong där man underförstått försvarar sexuella övergrepp av olika slag.
Jag minns väldigt väl hur det var i skolan, framförallt i högstadiet, då vissa av killarna tog sig mycket stora friheter när det kom till hur de behandlade en del av tjejerna. De fingrades och tafsades i tid och otid - och det var väldigt sällan som ens lärarna sa ifrån. Nu vill jag i alla fall tro att man kommit längre än när jag gick på högstadiet för 25 år sedan och att dagens lärare är bättre på att sätta gränser. Men godtas den här typen av beteende i tidig ålder, visar man ju att det är ett okej beteende - och det kommer finnas kvar hos många även i vuxen ålder.
Det är för mig så totalt obegripligt att man tycker sig ha rätten att komma med ovälkomna beröringar, tillmälen - och grövre saker - för att mottagaren är av ett visst kön. Jag vågar sätta en årslön på att problematiken tagits mycket mer på allvar, förmodligen knappt existerat, om det var män som till största delen fallit offer för sådant här.
Vi är säkert många som borde bli bättre på att säga ifrån och bättre på att sätta gränser när man möter beteende som inte är okej. Alltifrån vid sexistisk jargong till tafsande och andra övergrepp. Det gäller säkerligen både män och kvinnor. Sen finns det många som gör otroligt mycket också förstås, oavsett kön, för att bekämta sexuella trakasserier. Men den här typen av "kampanjer" ska överhuvudtaget inte behöva existera. Det borde en självklarhet att respektera sina medmänniskor oavsett kön.
 
 

 
DN 1 2 3 4 5 SvD 1 2 3 4
 
Bilden lånad från Livemint
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
En kommentar publicerat i Politik(er)
Taggar: metoo, sexual harassments, sexuella trakasserier
#1 - - Bea:

Bra skrivet!
Jag har pratat med min 16 årige son om detta. Hur man behandlar kvinnor/tjejer, men även andra män/killar.
Jargongen bland hans kompisar är den du skriver, han kan knappt hälsa på en tjej förrän en del kör igång. Det är inte okej, har jag sagt.
Och han håller med <3 Så han fortsätter hälsa på folk, utan att sedan kommentera eventuella stora bröst eller eventuella kunskaper i sänghalmen.

Svar: Skönt att höra att det finns visst hopp för dagens ungdomar. Vanorna lär ju annars hänga kvar även som vuxen. :(
Tobias Lindkvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow