Paranoia

Det är fascinerande på sitt vis med alla de spammejl man får i mejlen mer eller mindre dagligen. Det allra mest fascinerande är att folk faktiskt tycks gå på dessa lujerendrejerier. Trots all information som ständigt pumpas ut, lämnar folk fortfarande ut kontonummer, personnummer, koder till kontokort och en massa andra känsliga uppgifter.
Själv är jag snuddpå paranoid istället. Jag lämnar helt enkelt aldrig ut personnummer och/eller kontonummer till någon där jag inte är 200 % säker att det är någon seriös som tar emot uppgifterna. Inloggningsuppgifter skulle jag aldrig i livet lämna ut till någon, knappt ens närmsta familjen.
Jag har varit med företag som vill annonsera på min blogg och vill betala mig genom att få kontonummer och personnummer och jag har då sonika sagt nej - jag tar bara betalt per faktura eller Paypal. Hittils är det bara en annonsör som dragit sig ur när jag "ställt hårt mot hårt", alla andra har gått med på de betalningsalternativ som finns.
Man utsätts ständigt för diverse bedrägeriförsök och bedragarna hittar ständigt nya vägar att gå verkar det som. Senast fick jag mejl som väldigt uppenbart var från en bedragare när jag annonserade ut en lampa på blocket. Så som jag ofta gör när jag blir misstänksam men inte är riktigt säker på om det är en bedragar, så skrev jag tillbaka och ställde lite frågor - och förstod väldigt snabbt att det inte var en seriös köpare som skrev till mig. Det lustiga var att vederbörande inte alls tycktes läsa mina mejl, snarare tvärtom.
Senast idag fick jag ett ganska underligt mejl, ett mejl som skulle vara ett svar på en arbetsansökan jag skickat in för en tid sedan. Jag har mycket riktigt sökt ett jobb hos det här företaget för inte så länge sen. Nu mejlar man och ber om lite uppgifter då jag ska genomföra ett internetbaserat test innan jag går vidare i processen. Tester i sig är inget konstigt i rekryteringsprocesser, jag har varit med om det flera gånger tidigare. Det lustiga är att man nu mejlar och ber om mejadress, personnummer och telefonnummer. Mejlet ser visserligen trovärdigt ut, men till att börja med känns det ju konstigt att man skickar ett mejl och frågar efter min mejladress. Eller? Jag menar, du ringer ju inte till någon för att saknar personens telefonnummer... För övrigt finns ju mitt personnummer och telefonnummer i min platsansökan.
Så skulle det inte vara ett bedrägeriförsök, känns det faktiskt oseriöst att man inte ens gått igenom de ansökningar man fått in. I vilket fall skickade jag bara ett kort svar och upplyste om att uppgifterna finns i min inskickade ansökan. Känns lite olustigt att lämna ut personuppgifter hur som helst och det här verkade aningen konstigt när jag läste mejlet. Återstår helt enkelt att se om man skriver tillbaka igen...
Kanske är jag paranoid, men jag chansar inte och delar uppgifter när något verkar konstigt. Även om priset i slutändan kan bli att jag eventuellt inte får ett jobb jag har sökt.
 

 
Bilden lånad från Acumen
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
0 kommentarer publicerat i Dagbok
Taggar: Internet, bedrägeri, bedrägerier
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow