Tidningsdöden

Att jag börjar bli lite till åren är jag redan fullt medveten om. Men jag har aldrig betraktat mig som särskilt konservativ eller gammalmodig. Tvärtom egentligen.
Men på en punkt är jag nog väldigt konservativ och gammalmodig. Jag föredrar nämligen papperstidning framför att läsa nyheterna på mobilen, surfplattan eller datorn. I dagsläget prenumererar jag på inte mindre än tre morgontidningar (ska tilläggas att en av dem bara kommer ut en gång i veckan) och skulle aldrig i livet vilja byta ut känslan mot en papperstidning levererad i brevlådan under natten mot att klicka fram nyheterna på en skärm. Däremot är de elektroniska nyheterna ett perfekt komplement till papperstidningen, då de uppdateras kontinuerligt under dygnet. Jag tänker på större händelser, som till exempel terrordåd, då det kan vara bra att hålla sig uppdaterad...
Men det finns faktiskt ytterligare en sak som gör att jag väljer bort tidningarnas elektroniska upplagor. All j**la reklam!! Visst finns det reklam i papperstidningarna också, men den är inte lika påträngande och därmed mycket lättare att undvika. Men på en skärm poppar det upp popuprutor, musik och prat som blir så störande att jag ibland inte orkar ta del av de nyheter som jag faktiskt besökt sidan för att läsa.
Jag förstår varför reklamen måste finnas där, men tänker ofta att jag hellre skulle betala en slant för att läsa nyheterna utan att störas av reklam.
Jag kan tänka mig att dagens ungdomar resonerar lite annorlunda. Idag är man mer van vid att få nyheter och annan information serverad gratis via någon skärm. Men någonstans ifrån måste ju informationen komma, någon måste plocka fram den, sammanfatta den och skriva ihop en text eller göra ett filmat inslag. Och sådant kostar pengar, ingen jobbar heltid gratis. Okej, de finns - men de är försvinnande få. Men att ha en opartisk och korrekt mediarapportering kostar sin lilla slant och det är något som man som konsument måste vara beredd att betala för. Detsamma gäller nyheter, oavsett om de kommer i papperform eller digital form.
Sen går det inte att komma ifrån att jag tycker det är synd med den pågående tidningsdöden. Det är synd att tidning efter tidning tvingas läggas ner på grund av den ökande digitaliseringen. I förlängningen kan det ju faktiskt vara negativt för en opartisk mediarapportering, för ett öppet samhälle att aktörerna inom media blir allt färre.
 

 
Bilden lånad från SVT
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow