Lägenhetsbyte

Stockholms bostadsmarknad är minst sagt en djungel. Utan ett bättre sparkapital och/eller de rätta kontakterna är det en omöjlighet att få ett boende. Åtminstone ett boende med ett någorlunda bra läge.
Själv har jag haft tur, en nästan sagolik tur har jag förstått så här i efterhand. Jag är inne på mitt andra förstahandskontrakt i Stockholmsområdet och har nu ett mina egna ögon drömläge. Nära till stan, men samtidigt naturen runt husknuten.
Men ändå har vi börjat snegla på en annan lägenhet. Vi vill gärna ha ett rum extra, ett kombinerat gäst- och arbetsrum. När man är två skiftarbetare går man om varandra hela tiden och det vore skönt att ha ett rum extra att husera i när den andre sover.
Av den anledningen har vi haft annons om lägenhetsbyte ute några gånger och hållt ögonen öppna på olika bytessajter. Det är inget ambitiöst letande och vi har gått in i bostadletandet med förutsättningen att vara kräsna och inte ta första bästa objekt som dyker upp.
Men ett lustigt fenomen som uteslutande alltid dyker upp när man annonserar om lägenhetsbyte, det är folk som inte tycks vara läskunniga överhuvudtaget. Även om man skriver uttrykligen i annonsen att man inte vill hyra ut i andra hand, får man i princip alltid mejl från personer som vill hyra lägenheten i andra hand. Och trots att det står i annonsen att vi vill ha ett boende inom tunnelbanenätet, får vi erbjudanden om byten med lägenheter på de mest udda ställen - som Åkersberga, Haninge och Nykvarn. Jag vet inte om jag missat något, men mig veterligen går inte tunnelbanan ut till länets ytterområden.
Visan är dock alltid densamma och det slår faktiskt aldrig fel. Aldrig. Jag kan förstå att folk chansar om det inte står uttryckligen i annonsen vad man är ute efter. Men när vi uttryckligen säger att vi vill bo inom tunnelbanenätet och ändå får svar från ställen som Haninge och Nykvarn, undrar jag faktiskt vad det är för fel på folk.
En annan hade minst sagt bra självförtroende och skrev ett kort och koncist mejl: Jag har en trea i Östertälje. När kan vi ses och skriva på pappren om lägenhetsbyte?.
 
För min del har det aldrig varit aktuellt att köpa en lägenhet. Jag kan liksom inte riktigt köpa argumenten om att man "betalar till sig själv" när man har en bostadsrätt. Allt prat om att man kan göra en bra affär, att det är som ett bra sparande bygger ju på att man faktiskt en dag kommer att sälja sin bostad. För mig är en bostad något mer permanent.
Det hade självklart varit något helt annat om jag bott i något avsides område och haft en taskig kötid i bostadskön. Men nu har jag bra förutsättningar att byta bort den nuvarande lägenheten till något annat med bra läge och det finns ingen anledning att köpa en lägenhet. Skulle det bli aktuellt med köp av bostad, är det i så fall en villa som är aktuellt.
Visserligen är det mycket pengar man lägger på en hyresrätt, som man aldrig kommer att få tillbaka. Men räknar man ihop avgift och ränta på lån för en bostadsrätt, är det ju otroligt mycket pengar som bara försvinner ut i tomma intet. Jämför man med en hyresrätt, betalar man åtminstone för en service via hyran. Man behöver inte ha en massa pengar låsta på sparkontot ifall något går sönder, utan händer något ringer man bara ett samtal och så är det hela fixat inom några dagar.
 

 
Bilderna lånade från Taksprånget, Internetarbete
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow