Övning ger färdighet

Under senare år har jag genomgått en hel rad olika utbilningar där man ges fejkade scenarior som man ska öva på för att vara beredd inför en eventuellt skarp situation. Jag tänker på utbildningen till operatör på polisens ledningscentral, där vi dagligen övade på olika scenarior, liksom utbildningen till tågklarerare. Precis som militärutbildningen i Umeå förra vintern.
Varje gång jag ställs inför en sådan situation händer i stort sett samma sak. Jag har jättesvårt att ta seriöst på det. Det går bara inte. När jag vet att en tabba eller något "spex" inte ger några konsekvenser, är det nästa omöljligt att låta bli att fjanta till sig lite.
Under militärövningarna insåg jag givetvis vikten av att inte resa sig oftareän vad som är absolut nödvändigt för att undvika att bli skjuten. Men eftersom jag visste att det bara var en övning, tog jag mig mer eller mindre omedvete att vara uppe och gå vid övningsområdet istället för att ligga lågt i spenaten.
Och det har ingenting med att göra att jag inte inser allvaret, att jag tar lätt på det hela. Det är snarare så att jag inte rktigt kan ta det hela på allvar när jag vet att detär på låtsas. Personligen funkar jag mycket bättre under press, när jag vet att det är blodigt allvar. Och jag skulle inte bara ta det hela på större allvar, jag skulle säkerligen lära mig mycket mer också.
Finns det någon annan som känner igen sig i detta, eller är jag helt ensam om att känna så här?!
 

 
Bilden lånad från Fotosidan
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow