På resande fot

Varje gång jag kommer till en flygplats slås jag av ett mycket märkligt - och för mig helt obegripligt - fenomen. Dessa resenärer som är ute i absolut sista sekunden när de ska med flyget. De som ställer sig i kön till incheckningen vid den tid då sedan länge egentligen borde ha gått genom säkerhetskontrollen - och helst borde vara vid gaten, redo att gå ombord på planet.
Jag tillhör den kategori resenärer som är på plats på flygplatsen flera timmar innan planet ska gå. Det är av två anledningar:
  1. Jag gillar atmosfären på en flygplats och älskar att bara gå runt i butikerna och/eller ta en fika eller en öl i någon av serveringarna.
  2. Är jag ute i god tid kan i stort sett vad som helst gå fel utan att jag riskerar att missa flyget.
Men ibland känner jag mig rätt ensam om att resonera så. Under de år jag jobbade på Arlanda träffade jag på alltför många resenärer som bokstavligt talat missförstått rutinerna på en flygplats på ett milt uttryckt fatalt sätt. Att någon enstaka resenär gör det kan jag köpa. Och att det för en och annan resenär händer något oförutsett på vägen som gör att man blir försenad är heller inte så konstigt.
Men så lätt är inte tillvaron. Snarare är det många, väldigt många som anländer till flygplatsen minuterna innan planet ska lyfta enligt tidtabell. Och då pratar vi om folk som betalat tusentals - och kanske till och med tiotusentals - kronor för en biljett. Personligen kan jag ibland tycka att flygbolagen är lite för snälla emot dessa sena resnärer. Inga andra allmänna färdmedel inväntar de resenärer som inte dykt upp vid avgångstid. Men på en flygplats väntar man till vansinne ropar efter resenärer i högtalarna och låter de andra passagerarna bli sena till sina destinationer. Och det kommer det alltid finnas folk som utnyttjar detta så länge man inte bara stänger gaten vid avgångstd och låter planet taxa ut.
Man kan bli sen på grund av saker man inte kan rå över, det kan hända alla, men det ska i slutändan inte drabba en massa andra människor. Och de som är tidsoptimister och kommer sent "med flit" ska inte sinka oss andra som varit där i tid. Skulle flybolagen bli hårdare skulle man ganska snart komma tillrätta med det hela och jag kan faktiskt inte förstå att man inte redan gjort det. Både bolagen och majoriteten av resenärerna skulle förmodligen tjäna på det i slutändan.
 

 
Bilden lånad från Logo24
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Kattis:

Noterar samma fenomen varje gång på Arlanda, helt fantastiskt att det ska vara så svårt att vara i tid till flyget!!

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow