Som att försöka dansa med en myndighet

Finns det någon som har 100 % positiva erfarenheter av dörr-/ordningsvakter? Är det någon som vuxen människa som kan tänka tillbaka på sina år i krogsvängen och helhjärtat säga att man har enbart bra upplevelser av sina kontakter med denna yrkeskår.
Skulle man lista Sveriges mest hatade yrkeskårer skulle man förtås hitta telefonförsäljare, parkeringsvakter, kronofogdar och kanske poliser. Men jag är rätt övertygad om att ordnings- och dörrvakter skulle hamna på topp tio.
Jag skulle aldrig i livet påstå att denna yrkeskår inte behövs, snarare tvärtom. Det har X antal gånger hänt att jag behövt knata iväg till vakter på krogen och meddela att det är stök och bråk på gång någonstans - någonting som man givetvis älskat att få ta itu med.
Men det är nog få yrkerskårer där det också finns så otroligt många rötägg som förstör för dem som faktiskt sköter sig, gör ett otroligt bra jobb och inte borde syssla med något annat. För mig är det ofattbart att det kan komma larmrapport efter larmrapport om att personer i myndighetsställning kan missbrukar sin position utan att man gör något åt problemet. Alltifrån att ordningsvakter som missköter sig får jobba vidare till att man inte gör något åt utbildningen eller de fortlöpande kontrollerna av yrkeskåren.
Nej, mina egna erfarenheter av ordningsvakter är inte de bästa och skräckexemplet kan man läsa om här. Men det är alltför ofta man hör om ordningsvakter som tafsar på folk och/eller använder övervåld. Nu senast har DN haft en artikelserie i ämnet (se källhänvisningarna nedan). Någonstans i systemet med ordningsvakter är det någonting som är väldigt fel. I första hand är det personer som antingen vill bli poliser men av någon anledning inte kan det och/eller personer som har ett uppdämt behov av en maktposition som söker sig till yrket, det är rätt uppenbart för vilken lekman som helst. Sen kan man missköta sig i princip hur mycket som helst och komma undan med det, eftersom det finns en kåranda där man hejdlösta skyddar varandra.
Okej, jag är fullt medveten om att inte alla missköter sig. Givetvis är det så. Men det är en alltför stor andel som faktiskt gör det. Och det borde finnas effektivare metoder att få undan rötäggen från yrkeskåren.
Under min tid inom polisen fick vi relativt ofta larm om ordningsvakter som misshandlade kroggäster mer eller mindre brutalt. I det läget kan polisen inte göra mer än i vanliga misshandelsfall, det vill säga upprätta en anmälan och kanske gripa en eventuell gärningsman om det finns tillräckliga underlag för ett gripande. Men i vissa lägen borde en polisman till exempel kunna dra in ett förordnande för en ordningsvakt tills ett misstänkt brott är utrett - något som idag inte är möjligt. Om en polis/polisanställd är misstänkt för brott är det inte ovanligt att denne tas ur tjänst eller omplaceras under utredningens gång, något som inte är särskilt vanligt bland ordningsvakter. Det förekommer säkerligen, men inte tillräckligt ofta.
Och tro mig, jag talar av egen erfarenhet när jag säger att försöka föra en konversation med en vakt eller ett vaktbolag är som att försöka dansa med en myndighet. Det går helt enkelt inte.
 

 
DN 1 2
 
Bilden lånad från N. Larenholtz
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow