Åldersnojja

Man orkar inte lika mycket som för 15 år sedan (läs igår), man har ont i kroppsdelar man inte visste existerade, vad som tidigare betecknats en fläckt är plötsligt ett vinddrag, minnet sviket påtagligt, TV-soffan lockar mer än en sen kväll på krogen, du förstår dig inte längre på musiken som spelas på radio, kläderna stramar betänkligt på bredden...
Någon som känner igen sig? Då har du garanterat passerat åtminstone en ålder på 35 år. Själv har jag allt svårare att beteckna mig själv som vuxen, än mindre som medelålders. Trots att jag tillhör båda grupperna med råge. Möjligen är jag inte särskilt känslig för drag (är aningen för varmblodig för mitt eget bästa), men i övrigt börjar ålderstecknen göra sig påminda. Det ena efter det andra.
Den enda ålderskris jag själv genomgått var nog när jag fyllde 20. Jag tyckte verkligen att det var fruktansvärt jobbigt med alla förväntningar som ställdes på en. Man förväntades veta vad man ville bli när man blev stor, man förväntades träffa en livskamrat och skaffa barn - och en lång rad andra saker, där jag själv inte hade den minsta aning om vad jag skulle välja. Jag ville bara njuta av mitt vuxenliv och inget annat.
Med tiden lärde jag mig att leva med att man inte levde upp till omvärldens förväntningar. Men nu börjar den där känslan sakta krypa tillbaka igen, sedan jag passerat min 40-årsdag för ungefär ett halvår sedan. Nu förväntas jag ju ha gjort allt det där för typ 15 år sedan. Jag förväntas ha uppnått mina mål, blivit det jag drömt om, backpackat, skaffat barn, skiljt mig och bildat familj igen. Något jag inte hunnit med, men ändock känner mig rätt tillfreds med att inte ha gjort.
Dock har jag än svårare att acceptera kroppens förfall allteftersom åren går. Jag har svårt att acceptera att jag inte orkar med sena festnätter, långa cykelturer och att jag inte hänger med i modern musik. Samtidigt som man förstås har en livserfarenhet som en 20-åring inte har. Men det är inte alltid den biten väger upp att man inte orkar brotta ner samma 20-åring.
 

 
Bilden lånad från Happy print
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow