Dan Eliasson

Dan Eliasson har fått sparken. Så enkelt är det, några andra ordval kan man nog inte göra. Och just nu känns det som att han är mer hatad och definitivt mer omnämnd i media än den misstänkte terroristen på Drottninggatan, Rakhmat Akilov. Trots att den sistnämnde torde vara långt mer ondskefullt och illasinnat lagd än Eliasson.
Personligen tycker jag att det är aningen komiskt hur verklighetsfrånvänd kritiken mot den förre rikspolischefen är. Okej, polisen går på knäna och löser allt färre brott. Okej, man har en personalflykt som man aldrig tidigare skådat. Och ja, polisen tampas med enormt stora problem på flera fronter just nu - liksom man gjort sedan flera år. Men jag kan inte se hur detta är en enda persons fel, även om givetvis rikspolischefen är den som är ytterst ansvarig.
Regering och riksdag beslutar om vilka anslag polisen ska få. Och i en demokratiskt styrd organisation - som jag åtminstone vill tro att Polismyndiheten är - är det inte bara en enda person som styr och ställer med allt. Det finns många ministrar, politiker, chefer och styrelser som ska ha såväl ord som fingrar med i det spelet.
Själv sa jag 2016 upp mig från polismyndigheten på grund av missnöje med bland annat organisationen. Självklart har Dan Eliasson en nyckelroll i denna organisation, jag tänker inte neka till det. Men jag skulle aldrig lägga hela skulden på honom. Det finns nämligen otroligt många mellanhänder mellan honom och mig, som civilanställd på ledningscentralen i Stockholm. Mellanhänder som på ett eller annat sätt också är medskyldiga till situationen.
Sen finns det givetvis bra och dåliga chefer - och jag håller med om att Eliasson inte skött sitt jobb på ett bra sätt, utan snarare tvärtom. Polismyndigheten har absolut haft bättre toppchefer än så här. En stor eloge tänker jag dock ge Dan Eliasson och den gäller hans uttalande i Aktuellt om ifall Jimmie Åkesson skulle bli statsminister. Nämligen att Dan Eliasson inte hade några som helst planer på att sitta kvar som rikspolischef om Åkesson blev statsminister. Det krävs mycket stake av en myndighetschef att offentligt säga något sådant i direktsändning och det kan man inte ta ifrån honom. Jag hoppas att jag själv skulle ha modet att säga samma sak i samma position och situation. För inte heller jag skulle vilja vara rikspolischef (eller någon annan politiskt tillsatt position) om Jimmie Åkesson röstades fram till statsminister, inte en chans!
 
Sen går det inte att komma ifrån det ironiska, komiska och hånfulla i hur direktörer, politiker och höga chefer som misskött sitt ämbete ständigt sparkas snett uppåt. Skulle jag missköta mitt arbete, skulle jag vara glad om jag "bara" fick sparken utan en efterföljande rättsprocess - alltmedan de högst tillsatta cheferna enbart hamnar på en annan topposition. Som Eliasson, som nu får äran att köra MSB i botten sedan han gjort samma sak med Migrationsverket, Försäkringskassan och senast Polisen. Har man väl nått samhällets toppskikt kommer man inte därifrån, hur mycket man än försöker - så enkelt är det!
 

 
 

 
DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Ledarsidorna
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow