Sex timmars arbetsdag

Jag kan inte låta bli att vara extremt kluven på flera sätt. De flesta förslag Vänsterpartiet kommer med brukar jag sympatisera med mer eller mindre, men när det kommer till förslaget om sex timmars arbetsdag är det inte lika självklart. De flesta skulle förmodligen inte tacka nej till att minska arbetstiden med en fjärdedel fast med bibehållen lön. Och säkert finns det en hel del vinster i det i form av piggare och friskare personal.
Men frågan är ändå om det är realistiskt med ett sådant upplägg. Jag är ingen ekonom, men undrar om det verkligen är ekonomiskt försvarbart i ärlighetens namn. Och kommer arbetsgivarna gå med på att heltidsanställda ska få samma lön fast de i slutändan kommer minska sin arbetsinsats med en fjärdedel?
Den som är bättre insatt i det hela får jättegärna rätta mig om jag har fel, men jag tror i slutändan inte på förslaget även om det är otroligt lockande att få jobba mindre mot samma lön.
Framförallt inte när Vänsterpartiet i nästa andetag också vill höja pensionerna. Då behöver man verkligen en bra finansiering för att få igenom ett sådant förslag. Jag tycker också att pensionerna kan bli bättre - mycket bättre - men pengarna måste trots allt tas någonstans ifrån.
Jag håller med Vänsterpartiet om att skattetrycket ska öka med inkomsten, det vill säga ju mer du tjänar ju mer får du betala i skatt. Jag ser gärna någon form av förmögenhetsskatt och liknande, men frågan är hur långt man kommer på sådana skattehöjningar?
 

 
AB 1 2
 
Bilden lånad från Aftonbladet
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow