Rädsla

Lite sporadiskt brukar jag läsa Marcus Birros blogg någon gång ibland. Och det är faktiskt otroligt roande läsning, det går liksom inte att komma ifrån. Han försöker framstå som en matcho man som inte viker för någonting, men i grunden är han rädd för i princip allt. Allt från nya kulturer och influenser till främmande människor och politiska förslag.
Grejen är väl att Birro är långt ifrån ensam om att vara så infernaliskt rädd för saker han inte vet någonting om. Det är just denna rädsla som skapar främlingsfientlighet och ännu fler motsättningar i samhället.
Självklart är det oroande med utvecklingen i samhället med alla skjutningar på öppen gata, att kriminalitet loch drogmissbruk kryper nedåt i åldrarna och så vidare.
Men det är skillnad på att bli oroad och att bli rädd. För oroas man tar man problemen på allvar, blir man rädd ger man vika för dem som missköter sig. Sen är det väldigt farligt att - som många på högerkanten, där bland andra Birro befinner sig polistiskt - dra hela folkgrupper över en kamm och till exempel säga att problemen är (alla) invandrarnas fel. Det är klart det finns invandrare som missköter sig, precis som det finns svenskar som missköter sig - och oavsett etnicitet ska man givetvis stå till svars för sina handlingar. Men att hävda att alla invandrare missköter sig är så okunnigt att jag inte finner ord för det.
Främlingsfientlighet bygger till väldigt stor del på rädsla i kombination med okunskap, det är min bestämda uppfattning. Rädsla för det okända, det man inte känner till, det som är främmande. Om man i det läget inte lägger tid på att läsa på och sätta sig in i olika sakfrågor, då får främlingsfientligheten mycket snabbt en grogrund som i slutändan kan bli mycket farlig.
Jag kan hålla med om att integrationen inte varit helt lyckad genom åren, men att svartmåla en hel grupp människor är att göra sig dummare och okunnigare än man faktiskt behöver framstå. Det är klart det finns en och annan invandrare som kommer hit med förutsatsen att missköta sig, men de är i slutändan rätt få. De allra flesta gar ambitionen att lära sig språket, jobba och bli en del av samhället. Sen finns det många systemfel som gör att vissa hamnar väldigt fel på vägen, så självklart måste man se över det system vi har för flyktingmottagandet.
Men att bemöta medmänniskor på flykt med rädsla, okunskap och fördomar är det absolut värsta man kan göra. Vill man verkligen arbeta för en systemkolaps är det exakt så man ska bete sig.
 

 
Bilden lånad från Life science recruitment
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow