Nytt jobb!

Om en dryg månad är det dags för en liten förändring på arbetsfronten! Jag har inte riktigt vågat hoppas på det innan jag fått något besked, men nu har beskedet faktiskt kommit. En av de intervjuer jag varit på senaste tiden var för tjänsten som trafikplanerare på Trafikverket, en intervju som jag dessutom kom sent till. Så jag trodde faktiskt inte att ens skulle bli tillfrågad, men det blev jag!
Det är bara häromdagen man ringde och frågade om jag fortfarande var intresserad, så det hela är rätt nytt än så länge. Jag vet inte om jag ens vant mig vid tanken än, om jag ska vara helt ärlig.
Denna gång blir det en ganska stor omställning. Jag kommer inte bara byta arbetsuppgifter, utan kommer dessutom få mitt allra första jobb där det är kontorstider som gäller! Det är rätt fascinerande att jag som 40-åring faktiskt aldrig jobbat kontorstider i hela mitt liv. Men nu är det faktiskt dags. Utmaningen kommer ligga i att jag plötsligt tvingas göra saker på samma tider som alla andra. Lördagsshopa, träna efter 16:30, gå till tunnelbanan vid 07:30 på morgnarna, ha söndagsångest och fredagsmys.
Och försöka pussla ihop när jag ska hinna med vardagsärenden när man kommer befinna sig på jobbet mellan åtta och halv fem varje dag. Förhoppningsvis kommer kroppen börja må lite bättre, för jag har börjat känna att den tar lite stryk efter alla år som inbiten skiftarbetare. Det sägs ju nämligen att man mår bäst av regelbundna rutiner - och det är något jag nog aldrig haft sedan jag började jobba i mitten på 90-talet. Med enda undantaget under de år jag pluggade möjligen.
Sen får man ju acceptera att omställningar på sätt och vis blir tuffare med åren. Hur spännande det än är att prova på nya jobb, känns det ändå motigare än förr att testa på nya saker, att plötsligt lägga om sin vardag totalt. Det blir säkerligen bra i slutändan, det är jag rätt övertygad om. Men det känns lite kluvet med en förändring på nåt sätt...
 

 
Bilden lånad från Dynamic Achievment
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Dagbok, Jobb och arbetsmarknad;
Taggar: jobb

Hoppet om mänskligheten

Jag har en märklig fascination av katastroffilmer. Framförallt filmer som utspelar sig i någon form av avlägsen framtid.
Det blir oftast väldigt spekulativa filmer, där handlingen kretsar kring laglöshet eller någon form av påhittad elit tagit makten över jorden och förtrycker dess befolkning med utstuderad ondska.
Alla som till exempel sett triologin Purge förstår vilken typ av film jag pratar om. En natt om året är alla brott tillåtna, inklusive mord och förövaren riskerar ingen påföljd.
Och det är - om än även otroligt makaber - något av en eggande tanke vad som händer med människan när man slipper stå till svars för sina handlingar. Frågan är vad många av oss faktiskt skulle ta oss för i ett sådant läge.
Grejen är att exakt samma fenomen kan ses i verkliga livet, långt bort från Holywoods fiktiva verklighet. Höjdare som fifflar med pengar, går på strippklubbar och besöker bordeller i tron att ingen ser dem.
Men största praktexemplet är förstås hur det är på internet, vilken ton människor tar sig friheten att använda mot varandra när man inte står öga mot öga. Du behöver på nätet inte stå till svars för du kläcker ur dig, risken att åka dit för hot, kränkningar och hetsbrott är minimal. Och den friheten har en tendens att ta fram den onda sidan hos människan.
Nej, det är ingen positiv bild av människan jag målar upp här. Men ibland känns det som att det räckar att klicka runt litegrann på internet så behöver man inte många minuter för att ge upp hoppet om mänskligheten. I synnerhet om man hamnar på sidor som avpixlat, flashback och andra mindre nogräknade sidor.
 

 
Bilden lånad från The Morgan foundation
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Filosofi, Internet;

Google

Internet är verkligen en fantastiskt uppfinning på de flesta fronter. Framförallt ur konsumentsynvinkel. Tänk vilken möjlighet gemene man har att komma till tals till skillnad mot hur det var för 20 år sedan. Numera räcker det med en internetuppkoppling och möjligen inloggning till sociala medier och kanske en blogg. Sen har alla ungefär samma chans att få spridning för det man vill ha sagt.
Till skillnad från hur det var så sent som på 90-talet, då man helt fick förlita sig på etablerade mediers goda vilja att publicera ens budskap.
Till detta kan vi lägga möjligheten att jämföra priser för varor och tjänster. Det blir så mycket lättare för oss konsumenter att jämföra priser på det vi vill köpa. Lite extra tid vid datorn gör att vi snabbt får en bild av vilka företag som erbjuder de bästa priserna på just den vara eller tjänst vi vill köpa. Till skillnad mot tidigare, då man fick ägna timmar åt att ringa runt till olika företag för en prisuppgift innan man bestämde sig. Efter att man först letat reda på respektive företag i telefonkatalogen alltså.
 
Men den framfart som internet haft sista decennierna ställer också ganska höga krav på de etablerade IT-företagen. Vilka budskap ska framföras och vem vill länka till mer "känsligt" material? Jag tänker på saker som till exempel extrema åsikter (oavsett om det är vänster eller höger) eller pornografiskt innehåll.
Alla aktlörer på internet har ett ansvar när det kommer till vilka åsikter som sprids på internet och hur man själv förhåller sig till mer obekväma åsikter och agendor. Jag själv som bloggare tänker mycket på detta, jag skulle exempelvis inte länka till en högerextrem sida om annat än möjligen i ett kritiserande sammanhang.
Mend et blir ju minst sagt ett moraliskt dilemma för företag som Google att lista ecempelvis högerextrema sidor i sökresultatet på sökmotorer. Och vem ska tillåtas komma till tals på till exempel Youtube? I yttrandefrihetens namn ska givetvis alla sidor listas efter samma premisser på en sökmotor. Men yttrandefriheten har ju vissa inskränkningar, som när det kommer till hot och hets mot folkgrupp. Och då bör jun spontant Google sålla bort sådant i sitt sökresultat.
Något som dock inte alltid funkar uppenbarligen. Jag har sista dagarna följt en rätt intressant artikelserie DN, där man kunnat visa att Youtube låtit regelrätta hot och hatbrott ligga kvar i olika kanaler. Företag som Google, som ju har nästintill monopol på vissa tjänter, har ju ett ganska stort ansvar när det kommer till vilka budskap och åsikter som sprids i samhället.
 

 
KÄLLOR: DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Medium
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Internet
Taggar: Google, Internet

Visa fler inlägg