Google

Internet är verkligen en fantastiskt uppfinning på de flesta fronter. Framförallt ur konsumentsynvinkel. Tänk vilken möjlighet gemene man har att komma till tals till skillnad mot hur det var för 20 år sedan. Numera räcker det med en internetuppkoppling och möjligen inloggning till sociala medier och kanske en blogg. Sen har alla ungefär samma chans att få spridning för det man vill ha sagt.
Till skillnad från hur det var så sent som på 90-talet, då man helt fick förlita sig på etablerade mediers goda vilja att publicera ens budskap.
Till detta kan vi lägga möjligheten att jämföra priser för varor och tjänster. Det blir så mycket lättare för oss konsumenter att jämföra priser på det vi vill köpa. Lite extra tid vid datorn gör att vi snabbt får en bild av vilka företag som erbjuder de bästa priserna på just den vara eller tjänst vi vill köpa. Till skillnad mot tidigare, då man fick ägna timmar åt att ringa runt till olika företag för en prisuppgift innan man bestämde sig. Efter att man först letat reda på respektive företag i telefonkatalogen alltså.
 
Men den framfart som internet haft sista decennierna ställer också ganska höga krav på de etablerade IT-företagen. Vilka budskap ska framföras och vem vill länka till mer "känsligt" material? Jag tänker på saker som till exempel extrema åsikter (oavsett om det är vänster eller höger) eller pornografiskt innehåll.
Alla aktlörer på internet har ett ansvar när det kommer till vilka åsikter som sprids på internet och hur man själv förhåller sig till mer obekväma åsikter och agendor. Jag själv som bloggare tänker mycket på detta, jag skulle exempelvis inte länka till en högerextrem sida om annat än möjligen i ett kritiserande sammanhang.
Mend et blir ju minst sagt ett moraliskt dilemma för företag som Google att lista ecempelvis högerextrema sidor i sökresultatet på sökmotorer. Och vem ska tillåtas komma till tals på till exempel Youtube? I yttrandefrihetens namn ska givetvis alla sidor listas efter samma premisser på en sökmotor. Men yttrandefriheten har ju vissa inskränkningar, som när det kommer till hot och hets mot folkgrupp. Och då bör jun spontant Google sålla bort sådant i sitt sökresultat.
Något som dock inte alltid funkar uppenbarligen. Jag har sista dagarna följt en rätt intressant artikelserie DN, där man kunnat visa att Youtube låtit regelrätta hot och hatbrott ligga kvar i olika kanaler. Företag som Google, som ju har nästintill monopol på vissa tjänter, har ju ett ganska stort ansvar när det kommer till vilka budskap och åsikter som sprids i samhället.
 

 
KÄLLOR: DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Medium
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow