Kommer du från en bra familj frias du från misshandel

"Kvinnan har lämnat en berättelse utan att visa några känslor, vilket inte framstår som självupplevt och hon har utnyttjat mannens kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet”.
 
”Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.
 
”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare. (Mannens) familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.
 
Citaten ovan är från en dom i Solna tingsrätt, där en man friats från misstankarna att ha misshandlat sin sambo. Mannan åtalades för att bland annat ha slagit kvinnan flera gånger i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en klacksko i hennes ansikte. Utöver de ganska horribla formuleringarna ovan kan man även läsa hur rätten ifrågasätter åklagarens vittnen;
 
”Det är heller inga vänner eller närstående till henne som vittnat utan bara ’myndighetspersoner’, vilket minskar deras utsagors bevisvärde”.
 
Att det då och då kommer domar med märkliga formuleringar är ju ingen nyhet, men det klår nog det allra mesta. Många domar som kan verka märkliga för utomstående kretsar oftast ändå kring att bevisningen inte hållit eller liknande. Men verkar man inte ens ta hänsyn till bevisning i dess rätta bemärkelse.
Kvinnan kommer från "sämre" familj och mannen från en "bra" familj, vilket enligt rätten sänker hennes trovärdighet. Att hon valde att gå till polisen istället för att prata med mannens familj tycks inte heller vara ett bra val. Slutligen anser man alltså att det är ovanligt att kvinnor ljuger om att de blivit misshandlade för att lura till sig en lägenhet.
Att man överhuvudtaget tänker tanken att ha med något sånt här som domskät i en svensk domstol år 2018 är helt horribelt. Milt uttryck blir man mörkrädd när man läser detta. Plötsligt är det tydligen inte huruvida bevisen räcker till en fällande dom eller ej som räknas, utan värderingar som härstammar från stenåldern. Den här domen är inget annat än ett lysande exempel på att det finns personer på höga positioner som inte anser att alla är lika inför lagen. Glädjande är dock att domen överklagats och man kan inte annat än hålla tummarna för att hovrätten kommer till en annan slutsats.
 

 
KÄLLOR: DN 1  2  3
 
Bilden lånad från Guyana Chronicle
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow